Cyklisti na Hornej Toryse si môžu odpočinúť pod novými prístreškami

06.10.2012 Sabinov

Lipany 5. októbra (TASR) – Cykloturisti na Hornej Toryse budú môcť počas svojich potuliek po regióne využiť na odpočinok nové prístrešky. Dovedna 11 ich vďaka zrealizovanému projektu vybudovalo Združenie obcí Hornej Torysy (ZOHT), ktoré združuje vyše 20 obcí v okolí mesta Lipany, okres Sabinov.

Podľa projektovej manažérky Daniely Bednárovej ide o aktivitu, ktorá má obyvateľom i návštevníkom ich regiónu ponúknuť lepšie podmienky na relax a športovanie.

Otvorené drevené prístrešky sa snažili postaviť na čo najlepšie prístupných miestach na odporúčaných cyklotrasách. Pod každým takýmto zastrešeným objektom sa nachádza stôl a lavičky. Nezabúda sa prirodzene ani na stojany pre bicykle.

Bednárová uviedla, že sa snažili vybrať také miesta, aby sa v ich blízkosti nachádzalo niečo zaujímavé pre turistov. Či už ide o nejakú prírodnú scenériu, alebo zaujímavosť.

"Prvý takýto prístrešok sme postavili v júni na Rožkovianskych rybníkoch. Stretlo sa to s veľmi priaznivou odozvou a dnes sú tam už dva prístrešky. Ten ďalší si postavili členovia miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu, ktorí sa nechali inšpirovať," vysvetľuje Bednárová.

Doplnila, že v priebehu ďalších troch mesiacov inštalovali ďalších desať prístreškov, pričom posledný bol postavený pri obci Torysa.

Aktivity projektu potrvajú do konca tohto roka a v najbližších týždňoch pribudne na Hornej Toryse ešte päť veľkoplošných tabúľ s mapou, kde budú zaznačené odporúčané trasy pre milovníkov cyklistiky.

Tieto cyklotrasy nie sú oficiálne registrované

"Treba pripomenúť, že v tomto prípade nejde o oficiálne registrované cyklotrasy, ale kto má chuť, vie sa po nich prepraviť bicyklom. Dovedna je tu naznačených vyše 40 kilometrov takýchto trás aj s označením zaujímavých miest a cieľových miest," vysvetľuje Bednárová. Takéto mapy v menšej podobe budú aj v spomínaných prístreškoch.

Náklady na projekt "Horná Torysa na kolesách" sa vyšplhali na 40.000 eur, pričom 12.000 eur poskytla združeniu vláda SR. Bednárová dodala, že projekt bude mať aj pokračovanie. Keďže cyklotrasy nie sú oficiálne, ZOHT rozbieha aktivity v oblasti legalizácie cyklotrás.

Bednárová predpokladá, že časť z trás, ktoré sú teraz iba odporúčané, by mohli prejsť takými úpravami, aby sa dostali do zoznamu oficiálnych cyklotrás, čo by tento región zatraktívnilo. V tejto súvislosti už pripravujú ďalší projekt a budú sa snažiť získať finančný grant.
 

Vyberte región